Open MonumentendagOp zaterdag 14 september 2019 is het weer Open Monumentendag. Van de 15 monumenten in Weesp zijn er 11 geopend voor bezoek. Het is dé kans om een monument gratis te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt en om mee te doen aan de leuke activiteiten. 


Van molen ’t Haantje tot Fort Ossenmarkt, geniet de hele zaterdag van de monumenten, de activiteiten en de verhalen die daarbij horen. Vanaf de Nieuwstraat - voor de Grote Kerk -  vertrekt een paardentaxi. Vanaf de Utrechtseweg 11, op de kade bij Molen De Vriendschap, vertrekt op gezette tijden de Weesper boot ‘de Vuurlinie” voor een tochtje op de Vecht. 

 

Weespermoppen route langs de monumenten

Weesp heeft veel monumenten binnen haar grenzen, waarvan het stadhuis en de Grote Kerk in het centrum het meest in het oog springen. Maar wie de moeite neemt om een wandeling door Weesp en de oude binnenstad te maken, zal ontdekken dat er nog veel meer historisch moois te zien is.

Dit jaar is er een leuke tocht langs de monumenten uitgezet. De route is genummerd van monument 1 t.m. 15 en treft u aan op de kaart. Natuurlijk kunt u op willekeurig moment aan de route beginnen. 

In bijna ieder monument is er een ‘Weespermoppensticker’ te halen die je op een monumentenkaart kunt plakken.In totaal kun je negen moppen verzamelen. De kaart met minimaal 6 moppenstickers kun je op het stadhuis inleveren met je naam en e-mailadres. Uit deze kaarten trekt de notaris drie winnaars die ieder een ‘Weesper Welvaart Pakket’ winnen met producten van plaatselijke ambachtelijke producenten..

Deze monumentenkaart staat in de folder welke wordt verstrekt via het WeesperNieuws op 11 september. De folders zijn ook verkrijgbaar via de deelnemende monumenten. 

 

 

 
 

De 'Weespermoppen sticker’  

                                     

De Monumentenkaart

                                

 

 

 

Weesper Welvaart pakket

Weesp is gebouwd op genot. En ook vandaag de dag kent Weesp nog veel ambachtelijke producenten, die met elkaar het Weesper Welvaart pakket beschikbaar hebben gesteld. Het pakket bevat lekkere producten van bakker Cor Mühl, kaasboerderij De Groene Griffioen, korenmolen De Vriendschap, Anker Weesp jenever en likeur, Patisserie & Chocolaterie Boom, Pronk Juweel kaas en delicatessen, Wispe Bierbrouwerij en Nelis IJssalon.

 

De Weespermop

Is de naam van een heerlijk koekje van amandelspijs, suiker en citroensap. Het woord ‘mop’ heeft hier niet de betekenis van grapje maar die van koekje. Het koekje is een typische specialiteit van de stad Weesp. Iemand die in Weesp geboren en getogen is, wordt ook een Weespermop genoemd.                          

 

Algemeen programma op zaterdag 14 september10.00 uur |  opening van de dag:
hijsen van de monumentenvlaggen en het luiden van de klokken.

12:00-16:00 uur |

 

de Paardentaxi

rijdt van 10.00 tot 16.00 uur gratis in de stad rond van monument naar monument. Op de kaart staan de op- en afstap-plaatsen vermeld. Deze staan ook vermeld bij de betreffende monumenten d.m.v. het paardenplaatje.                                

 

 

Rondvaartboot 'de Vuurlinie'

De Weesper promotieboot de Vuurlinie vaart vanaf vanaf 15.00 uur over de Vecht. Vaar gratis een stukje mee. De op- en afstapplaats is de Utrechtseweg 11a (aan de kade van korenmolen De Vriendschap).
  

                             

 

Vind hieronder een overzicht van de monumenten, de activiteiten en de openingstijden tijdens de Open Monumentendag. Een overzicht van de monumenten inclusief foto en een uitgebreide beschrijving vindt u op de pagina /Monumenten.

 

1. Stadhuis en Museum Weesp

Adres: Nieuwstraat 41
Website: www.museumweesp.nl 
E-mail: MuseumWeesp@weesp.nl

Het stadhuis uit 1776 is een van de oudste en mooiste gebouwen van de stad in neoclassicistische stijl gebouwd door Jacob Otten Husly. Museum Weesp is gevestigd op de tweede verdieping van het stadhuis. De kerkers, waar gevangenen hun lot afwachtten, zijn geopend voor publiek.


Wat is er te doen

Open op 14 en 15 september | 10- 16 uur

Lopende tentoonstelling ‘Het stijlvolle ontwerp van het Stadhuis van Weesp’ over het ontwerp van dit bijzondere stadhuis, muziek en rondleidingen.

 

Speciale aandacht voor het thema ‘rechtspraak als volksvermaak’ terechtstellingen en openbare straffen; het volksvermaak in vroeger jaren. Een lugubere plek voor plezier.

 

         

 

 

 

2. Grote- of Laurenskerk met Bätzorgel Adres: Nieuwstraat 31
Website: www.pgwd.nl 
Stichting Vrienden van de Grote Kerk: www.vgkweesp.nl

In het centrum van Weesp staat de Grote of Laurenskerk; in Gotische stijl gebouwd tussen 1429 en 1462. Het beroemde Hemony carillon uit 1671 wordt bespeeld. Waar je ook bent, vrijwel overal heb je zicht op de kerk. En als je hem niet ziet, dan hoor je wel het carillon. De kerk is te bezichtigen; vrijwilligers geven uitleg en rondleidingen door de kerk.


Wat is er te doen

Open op 14 september | 10- 16 uur

Tentoonstelling van bruidsjurken door de tijden heen.

11.30 - 12.15 uur  en 12.45 - 13.30:
Carillonconcert | Het concert is in de kerk te volgen via een videoverbinding met het carillon en de beiaardier in de toren..

14.00 - 14.45 uur:
Orgelconcert op het Batz - orgel door Lieuwe Visscher.

15.00 - 16.00 uur:
Muziekensemble Nova Forte | en kamermuziek-ensemble van Muziekschool Globe Weesp met een bijzondere bezetting: blazers, strijkers en piano.

 

 

         
 

3. Weesper Synagoge


Adres: Nieuwstraat 3-5
Website: www.synagogeweesp.nl

 

         

De Weesper synagoge dateert uit 1842 heeft een bewogen geschiedenis. Het gebouw dient nu als cultureel centrum en wordt ook gebruikt als gebedshuis van de Joodse Gemeenschap Almere/Weesp.


 

Wat is er te doen

Open op 14 september | 10- 16 uur 

Er is een kleine fototentoonstelling over de geschiedenis van het gebouw en een expositie over het culturele verleden en de levendige Joodse gemeenschap in Weesp van voor de Tweede Wereldoorlog. 

 

14.00 en 15.30:
Optreden van het saxofoonensemble van Globe Weesp 

 

 

 

4. Laurentiuskerk


Adres: Herengracht 16

In 2017 werd tijdens een felle brand de torenspits uit 1900 van deze voormalige Rooms Katholieke kerk verwoest. Gelukkig bleef de rest van de kerk gespaard. De nieuwe spits met zijn bijzondere groene neon kruis is hersteld en de kerk is herbestemd tot brouwerij van Wispe bier, distilleerderij van Anker Jenever en yogastudio.

 

De kerk is wegens verbouwing gesloten

 

 

5. City of Wesopa


Adres: Herengracht 23
Website: www.wesopa.nl/city

 

         

Theater City of Wesopa is oorspronkelijk als bioscoop gebouwd door architectenburo Raadsheer en Baart in 1947, in opdracht van de Weesper garagehouder J.H.Otto. De bouwstijl en de deels nog aanwezige oorspronkelijke inrichting en aankleding zijn laat Amsterdamse school.

Tot aan het eind van de jaren vijftig draaide de bioscoop goed, daarna begon (door de komst van tv) de teloorgang.

Sinds 1991 is de City of Wesopa weer het culturele hart van Weesp waar altijd wel iets te beleven valt met films, toneelvoorstellingen, culturele manifestaties, muziek en jeugdtheater. Het theater wordt gerund door een grote groep vrijwilligers.


Wat is er te doen

Open op 14 september | 10- 16 uur

Deze plek van plezier biedt rondleidingen door het markante theater. Het vertelt de bewogen geschiedenis d.m.v. een powerpoint presentatie in de Uitkijk, de bar in de foyer is geopend en u krijgt een vooruitblik op het nieuwe film- en theaterseizoen. 

6. Villa Casparus


Adres: Korte Stammerdijk – Amstellandlaan

Villa Casparus uit 1901 is een monumentale villa met park aan het Smal Weesp. De opdrachtgever was Casparus van Houten, eigenaar van de cacaofabriek Van Houten. Momenteel zijn er luxe appartementen in gevestigd.


Villa Casparus is niet geopend.

 

7. Molen ’t Haantje

Adres: Korte Stammerdijk 17
Website: www.weespermolens.org

Molen ’t Haantje is een wipkorenmolen met stelling waarvan er slechts twee bewaard zijn gebleven in Nederland. De molen is beeldbepalend voor de stad en staat op menig foto. De molen wordt bewoond en is normaal niet te bezoeken.


Wat is er te doen

Open op 14 september | 10- 16 uur

De molen is deze dag te bezichtigen voor publiek. Er is eten en drinken en het grasveld naast de molen wordt een plek van plezier voor jong en oud.

 

         


 

8. Weesper Porseleinfabriek

Adres: Kromme Elleboogsteeg 

In dit pand werd het eerste porselein van Nederland gemaakt. In 1759 vestigde Graaf van Gronsveld-Diepenbroick hier zijn porseleinfabriek. In 1770 sloot het de deuren. In het voormalige pand is ter herinnering aan de fabriek een gedenksteen aangebracht. In de Weesper porselein fabriek is nu een meubelzaak gevestigd. Een mooie collectie van het zeldzame en kostbare Weesper porselein is in het Museum Weesp te bewonderen.


De Weesper Porseleinfabriek is niet geopend.

 

9. Maarten Lutherkerk 

Adres: Nieuwstad 38
         

Een opvallende kerkje uit 1819, opgetrokken in baksteen in de strenge Nederlandse variant van het 18de eeuwse classicisme, is de voormalige Lutherse kerk. Bovenop het houten torentje staat een windwijzer met een zwaan, het symbool van Maarten Luther. Nog aanwezig zijn het mooie Strümphler-orgel uit 1769 en de Bentheimer vloertegels. In de kerk is tegenwoordig een tandartsenpraktijk gevestigd.

 

Wat is er te doen

Open op 14 september | 10- 16 uur

De Maarten Lutherkerk is de hele dag open voor bezoek.

 

 

10. Van Houtenkerk

Adres: Oudegracht 69
Website: www.stadsherstel.nl/vanhoutenkerk
E-mail: zalen@stadsherstel.nl

Deze Nederlandsche Protestanten Bondkerk is gebouwd in opdracht van twee zusters Van Houten, telgen uit de beroemde Weesper chocoladefamilie. Daarom wordt deze kerk ook wel het chocolade kerkje genoemd. De kerk heeft dat veel mooie Jugendstil kenmerken


Wat is er te doen

De kerk is het hele weekeinde gesloten voor publiek.

 

 

          

 

11. Korenmolen De Vriendschap


Adres: Utrechtseweg 11a
Website: www.weesperwieken.nl 
E-mail: devriendschap@live.nl 


Korenmolen De Vriendschap is een prachtige oude windmolen aan de oever van de Vecht. Op deze molen wordt het graan nog op ambachtelijke wijze op windkracht tussen molenstenen gemalen. Iedere zaterdag is hij gratis te bezoeken en is ook de ruim gesorteerde molenwinkel geopend.


Wat is er te doen

Open op 14 september | 10- 16 uur

| bij voldoende wind zal de molen draaien én malen.


| Vrijwilligers geven uitleg over de geschiedenis en de werking van de molen.

| Optreden van de muziekgroep Datura met Middeleeuwse muziek uit Europa.

| De pasteitjesbakker van Eetvermaeck bakt pasteitjes naar Middeleeuws recept van ons molenmeel

| kinderspelen en molenzeilmaker.

| Er worden pannenkoeken gebakken van het pannenkoekenmeel gemalen door de molen. 

 

         
 

12. Molen d’Eendragt

Adres: Utrechtseweg 13 

Molen d’ Eendragt werd in 1693 oorspronkelijk gebouwd als moutmolen voor de Weesper brandewijnbranders. Het is de oudste oorspronkelijke Weesper molen.

Van 1807 tot 1815 maalde molen schelpen voor kalkcement en werd daarna omgebouwd tot houtzager.

Na verval en een grondige restauratie in 1954 werd het zaagwerk eruit gesloopt. Sindsdien is de molen bewoond.


De molen is niet te bezoeken.

 

13. Roeivereniging (voormalig zwembad)

 


Adres: Utrechtseweg 17
Website: www.rvweesp.nl
E-mail: info@rvweesp.nl

 

         

Het markante gebouw aan de oever van de Vecht is in 1937 gebouwd als gemeentelijk zwembad, waarbij de Vecht diende als bad. In de vleugels van het hoofdgebouw waren de badhokjes gevestigd.

Het in expressionistische stijl gebouwde pand heeft een rieten schilddak dat golvend over de middenpartij en de vleugels is gelegd. Het pand is opgetrokken in brede horizontale gepotdekselde delen. Het interieur bevat nog de oorspronkelijke houten kapconstructie. Het hoofdgebouw is een mooi voorbeeld van sportarchitectuur uit de 30-ger jaren, ontworpen door de Weesper stadsarchitect Kors Breijer. Het pand wordt nu gebruikt door de Roeivereniging Weesp.


Wat is er te doen

Open op 14 september | 10- 16 uur

Met film- en fotomateriaal en de blauwdrukken en bouwtekeningen van het ontwerp van Kors Breijer speelt de RVW in op de geschiedenis van het monument. Er zijn rondleidingen.


 

 

14. Fort Ossenmarkt


Adres: Ossenmarkt 44
Website: www.historischekringweesp.nl 
Website Kreatieve Groep Weesp:
www.kgweesp.nl

Het in 1861 gebouwde Fort Ossenmarkt is een van de laatste gave torenforten waarmee de Nieuwe Hollandse Waterlinie versterkt werd. In het fort zijn een aantal culturele instellingen gevestigd waaronder De Historische Kring Weesp, de Kreatieve Groep Weesp, het Historisch Maatschap en de muziekschool Globe.


Wat is er te doen

Open op 14 september | 10- 16 uur

Historische Kring Weesp

Er wordt een toepasselijke expositie gehouden over het onderwerp, ‘Plekken van plezier’.  

Daarnaast is het fort deze dag voor publiek geopend en verzorgt de HKW rondleidingen door het fort Ossenmarkt.

Kreatieve groep Weesp

In de ruimtes van het fort worden, als Open Atelier, demonstraties gegeven van alle activiteiten van de Kreatieve Groep Weesp; men kan er wat oefenen, drinken en zich inschrijven voor de cursussen van het nieuwe seizoen. 

 

 

15. Fort Uitermeer


Adres: Uitermeer 5
Website: www.uiteraarduitermeer.nl
E-mail: info@uiteraarduitermeer.nl


Het Fort Uitermeer is een oud torenfort uit 1845 dat samen met Fort bij Hinderdam (Nigtevecht) en Fort Ossenmarkt onderdeel uitmaakte van eerst de Oude Hollandse Waterlinie en later de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.

Het is gelegen aan de oever van de Vecht bij het gehucht Uitermeer. Het fort heeft al lange tijd zijn militaire functie verloren. Het fort wordt beheerd door de Stichting Uiteraard Uitermeer die het terrein restaureert zoals de plofhuisjes en de oude keersluis en ontwikkelt o.a. met culturele activiteiten en een wandelroute rond het fort.

Het torenfort is in 2007 terughoudend gerestaureerd.


Wat is er te doen

Open op 14 september | 10- 16 uur

Deze dag is er een programma over de geschiedenis van dit torenfort met zijn omgeving.