Museum


Wisselexpositie: het stijlvolle stadhuis van Weesp


14 juni tot 28 oktober:
Het stijlvolle ontwerp van het stadhuis van Weesp

 

Het stadhuis van Weesp is in vele opzichten een bijzonder monument. Het gebouw is één van de meest gave voorbeelden van Nederlands neoclassicisme. Daarnaast is het goed gedocumenteerd; in het archief van Weesp bevinden zich ontwerptekeningen, bouwinstructies en bestekdocumenten. Maar vooral is het een monument van de lokale democratie. Het gebouw is sinds zijn oplevering in 1776 tot vandaag in gebruik als stadhuis. Daarmee heeft het zowel een culturele als een maatschappelijke betekenis.

Jacob Otten Husly

De tentoonstelling richt zich op de architect en op het gebouw. De architect, Jacob Otten Husly was een veelzijdig man. Behalve ontwerper en ambachtsman was hij directeur van de kunstacademie. De stucdecoraties in de Burgerzaal van het stadhuis zijn dan ook van bijzondere kwaliteit. Van nationale betekenis is de marmervloer in de Burgerzaal. Het is een van de weinige uit de achttiende eeuw die nog volledig gaaf behouden zijn.

Nooit eerder getoonde archiefstukken

Uit het archief worden documenten getoond die nog nooit aan het publiek getoond zijn. Ontwerpen die door Husly zelf zijn getekend. Maar ook kijkdozen die de opdrachtgevers een indruk gaven van het interieur.

Speciale rondleidingen door het stadhuis

In de zomerperiode worden rondleidingen door het stadhuis verzorgd. Onder begeleiding van een gids kunnen ruimtes worden bezocht die normaal voor bezoekers gesloten zijn. Waarom staat er een doodshoofd boven deze deur? Hoe komen schilderijen uit de tijd van Rembrandt in dit stadhuis? Waar leidt dit verborgen trappenstelsel heen? Ga mee en ontdek het stadhuis van Weesp. Deze speciale rondleidingen starten in de periode van 16 juni t/m 3 november elke zondag om 15.00 uur. De tocht door het stadhuis duurt 1 uur en kost € 2,- p.p. (+ entree museum).


Speciale activiteiten

Tijdens de tentoonstelling is er volop gelegenheid om zelf te genieten tijdens een van de speciale workshops, of kom naar een presentatie.
Voor data, zie de website: www.museumweesp.nl/activiteiten.

Meer informatie


Voor meer informatie:
- kijk op onze website: www.museumweesp.nl

- neem contact op met de conservator van Museum Weesp, Lisette Zijp: lzijp@weesp.nl of (0294) 491245, of de afdeling Communicatie & Voorlichting van degemeente Weesp (0294) 491 382.

Openingstijden
Museum Weesp is van woensdag tot en met zondag geopend van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Groepen kunnen op alle dagen op afspraak een rondleiding krijgen.
Indien de deur gesloten is, gelieve aan te bellen. Wij heten u graag welkom!

Entreeprijzen
Volwassenen (18+): € 5,- Senioren (65+): € 4,- Kinderen (6 tot 18 jaar): € 3,- Kinderen onder 6 jaar: gratis
Museumjaarkaart*: gratis
Vriend van Museum Weesp*: gratis
Vereniging Rembrandt*: gratis
ICOM*: gratis
* op vertoon van pas

Adres en route
Nieuwstraat 41 1381 BB Weesp (0294) 491 245

Vanaf het NS-station Weesp is Museum Weesp 10 minuten lopen.
Parkeergelegenheid op 5 minuten loopafstand van het museum.