Disclaimer


SAMEN IS LEUKER DAN ALLEEN


Op zaterdag 22 september viert Weesp niet alleen de landelijke Burendag maar is er ook aandacht voor mensen die behoefte hebben aan een Maatje.

100 Maatje vinden
Dat is het doel van 'Weesp Doet Goed'

Voor wie ook iets wil doen voor een ander wordt het vinden van een leuke match op deze dag heel makkelijk en gezellig gemaakt. 

Versa organiseert op het plein bij Blokker tussen 11.00 en 15.00 uur een "maatjes"banenmarkt. Er is een gezellige keukentafel met gratis koffie, thee en hapjes uit de Syrische, Somalische, Turkse, Eritrese en Nederlandse keuken. Je kunt je aanmelden als Maatje maar ook informatie krijgen over wat er allemaal te doen is aan vrijwilligerswerk in Weesp. 

 

 

 

Een stukje cultuur in Weesp

"Mijn naam is Sahro Abdi Nuur, 44 jaar oud en ik kom uit Somalië. Ik ben getrouwd en heb kinderen. Eind 2008 ben ik in Nederland gekomen. Sinds 2012 ben ik met het behulp van versa welzijn namens onze coördinator Pietje Vlot aan de slag gegaan met de vrijwillerswerk van vivium zorggroep. De reden waarom ik een vrijwilligers werk wilde doen is om mijn Nederlandse taal te ontwikkelen en sociale kennis op te doen. Toen Pietje Vlot mij vertelde dat Weesp Doet Goed georganiseerd zou worden, werd ik meteen enthousiast omdat Weesp best wel een klein stadje is en toch niet iedereen elkaar kent. Door deze dag kan er echt een verschil komen en kan iedereen elkaar leren kenen. Mocht deze dag een succes worden, dan hoop ik echt dat Weesp DoetGoed een jaarlijkse routine wordt".

 

Buitenlandse hapjes tijdens Weesp Doet Goed


Sahro Abdi Nuur maakt Somalische hapjes zoals Sambosa, Bur Mandazi, Kashaato en Halwa.
Nieuwsgierig hoe deze hapjes smaken? Kom langs bij onze kraampjes!

Naast Somalische hapjes kun je bij de Eritrese kraam proeven van speciaal brood uit dit land en van traditionele koffie die ter plekke op traditionele wijze wordt gemaakte. De kraam wordt aangekleed met vlaggen uit Eritrea en Nederland en de dames verschijnen in traditionele kleding.

Daarnaast zijn er Syrische en Surinaamse hapjes.

 

 

Waardebon voor nieuwe maatjes
beschikbaar gesteld door Weesper winkeliers en horeca

Meld je je aan als 'maatje' dan ontvang je een waardebon voor 2 gratis kopjes koffie/thee die is in te wisselen bij enkele horecagelegenheden in Weesp. Deze waardebonnen zijn beschikbaar gesteld door 6 Weesper winkeliers en 6 horecagelegenheden, namelijk:

- Karin Wesselman Mode 
- Woninginrichting Wagenaar 
- Pearle Opticiens 
- Juwelier Hans Luijer 
- Hel's Kitchen
- Nelis IJssalon
- Karakter Koffie & Thee
- Restaurant ’t Heertje Eten & Drinken
- Lunchroom ’t Hoekje
- Bakkerij en koffiehuis Ons Backhuys
- Café ’t Helletje 

  

  

Met z'n tweeen gratis mee met de Vuurlinie

  

Word je maatje en heb je een waardebon ontvangen? Deze waardebon is tevens toegangsbewijs voor de Vuurlinie. Je kunt uitsluitend op deze dag (22/9) gratis meevaren. De boot vaart elk uur een stuk over de Vecht.

Onder het mom 'samen is leuker dan alleen' kun je alleen mee als je met z'n tweeen bent. Het is bij voorkeur leuk iemand mee te nemen die anders niet in de gelegenheid is om mee te varen met de Vuurlinie. Dus denk aan de vrouw die leeft van de bijstand, of die meneer die (bijna) nooit de deur uit komt, of mensen die geen vervoer hebben. Kortom, je kent altijd wel iemand die je hiermee een groot plezier doet.

De Vuurlinie vertrekt elk uur vanaf de VVV-steiger. Een rollator of rolstoel aan boord is geen probleem. En de schippers van de Vuurlinie helpen graag waar nodig.

 

  

 

 

 

  

De Burendag


De landelijke Burendag is ook een uitgelezen moment om Maatjes te vinden. Immers, als je elkaar beter leert kennen, tijdens een buurtbarbecue bijvoorbeeld, kom je er ook achter dat die ene buurvrouw hulp kan gebruiken bij het onderhoud van haar tuin of de oudere buurman heel graag wil wandelen maar niet alleen durft.

Meer informatie over de burendag vind je online: www.burendag.nl

 

  


Traiteurslagerij Van Donk

biedt voor deze dag een BBQ-pakket voor 5,- p.p.

Het pakket bestaat uit:
- Black Angus hamburger
- Varkenshaas spies
- Kippendij saté

Reserveer op tijd | http://www.slagerijvandonk.nl

 

 

  

Kitchen Roulette

| aanmelden t.m. 20 september

Kitchen Roulette is genieten van heerlijk eten bij leuke Weespers op verrassende locaties. 
Kitchen Roulette is het aangaan van een drie gangen avontuur. Je schrijft je in als duo en zorgt voor een gang bij jou thuis. Voor de overige twee gangen ben je bij andere Weespers te gast. Bij elke gang zit je met vier nieuwe gezichten aan tafel. 

Kitchen Roulette start om 18.00 uur en eindigt om 22.00 uur met een afterparty bij restaurant Aaltje.

Meld je t.m. 20 september aan via: www.kitchenrouletteweesp.nl 

 

 

 

 

 

Waarom 'Weesp Doet Goed'

Veel mensen zijn best bereid om iets voor een ander te doen. Een aantal uur in de week of maand beschikbaar zijn voor iemand met een hulpvraag moet toch lukken? Het geeft je zelf veel vreugde en voldoening en zorgt ervoor dat iemand hierdoor net een beetje minder eenzaam is en meer vreugde ervaart in het leven. Maar hoe weet je wie hulp kan gebruiken en om welke hulp gaat dat?

Weesp Doet Goed helpt om de hulpvraag en aanbod bij elkaar te brengen. Het doel; het vinden van 100 Maatjes.


Wat zijn Weesper Maatjes

Dat zijn Weespers die eens wat hulp of aandacht willen bieden aan een plaatsgenoot die daarom verlegen zit. Denk aan samen boodschappen doen, regelmatig een stukje fietsen of helpen bij de administratie. Want 'samen is leuker dan alleen'


De flexibele inzet van een Maatje

In Weesp zijn al heel veel mensen die vrijwiligerswerk doen. Dat blijkt wel uit al die vrijwilligersinitiatieven die de afgelopen en komende weken in het WeesperNieuws aandacht kregen en krijgen op de pagina 'Voor elkaar'. Toch is er nog steeds een grote hulpvraag. Om vrijwilligerswerk te doen hoef je je niet meteen vast te leggen voor veel uren of op vaste tijden. Als Maatje ben je juist heel flexibel. Of je nu af en toe een uurtje of regelmatig een paar uur hulp kunt bieden, er is altijd wel een goede match te maken. Met een uurtje kun je al heel veel betekenen voor een ander.

Steeds vaker zijn ook jongere mensen, ook met een drukke baan, bereid iets voor een ander te doen. De flexibiliteit die je als Maatje hebt, helpt dan zeker.

 

 

 

 

Aan welke hulp is behoefte

De hulpvragen zijn heel divers: met mensen willen wandelen of fietsen, het regelen van vervoer, het kijken naar treinen, begeleiden bij de scootmobieltocht. Er zijn veel specifieke vragen naar een Maatje. Maar ook in algemene zin zijn er vrijwilligers nodig.

Vacaturebank Versa Vrijwilligerscentrale

Op de vacaturebank www.versavrijwilligerscentrale.nl zijn alle vacatures van alle vrijwilligersorganisaties in Weesp en de regio te vinden. Via het onlineplatform www.wehelpen.nl worden vraag en aanbod rechtstreeks aan elkaar gekoppeld.

 

 

 

 

De vacatures

 

Gezellig computeren

| Welke computervrijwilliger wil met mevrouw een uurtje zitten om met haar mailtjes te kijken, lingo te spelen of youtubefilmpjes te bekijken. 

Vervoer gezocht

| Welke autobezitter stelt zijn auto beschikbaar voor het vervoeren van 4 clienten naar en van One-fitness in Weesp. Zij willen graag sporten van 18:00-19:00 op de donderdag avonden. 

Trainspotting

| Voor meneer die helemaal gek is van treinen zoeken wij een treinliefhebber die 6x per jaar mee gaat treinen kijken. 

Groene vingers

| Houd je van tuinieren? Mensen met een beperking of op leeftijd zoeken hulp bij het onderhouden van hun eigen tuin. 

Tekenen/schilderen

| mevrouw B. heeft chronische klachten maar wil graag tekenen/aquarelleren. Hou je van tekenen, katten en een gezellig gesprek, dan nodigt mevrouw B. je graag uit bij haar thuis.

(Duo) Fietsen

 | Veel mensen zoeken een maatje om mee te fietsen. Deze mensen hebben weinig contacten, hebben een achterstand, hersenbeschadiging of verstandelijke beperking maar vinden het heerlijk om een stukje te fietsen. Wie stapt op de (duo)fiets en gaat met ze mee?

Benen strekken

| Ook mensen die slecht ter been zijn komen graag buiten. Mevrouw C. zit in een rolstoel, mevrouw Z. heeft een rollator. Beide zoeken een duw- en praatmaatje met een luisterend oor.

Fietsinstructeur

| Welke instructeur geeft fietslessen aan nieuwkomers. Zowel praktisch als het bijbrengen van verkeersregels. Hun dankbaarheid is groot want fietsen betekent meer mobiliteit, meer zelfstandigheid en vrijheid. 

Luisterend oor

| pittige en doortastende dame van 70 met ‘n groot hart en sterk gevoel voor humor wil in al haar kwetsbaarheid graag een maatje ontmoeten met luisterend oor en ondernemend van aard.

Lekker op stap

|  Mevrouw met een chronische aandoening zoekt een gezellig iemand om af en toe op stap te gaan en/of mee te koken. 

Scootmobiel begeleiden

| Fiets mee als begeleiding van de scootmobieltocht. Samen met de buurtsportcoach zorg je voor ontvangst van de deelnemers, ga je mee met de tocht van 15 km. en verzorg je de lunch.

Taalmaatje

| Help mensen die nog niet zo lang in Nederland zijn of hun Nederlands willen verbeteren. 

Administratie en schuldhulp begeleiding

| Voor hulp bij het op orde houden van de administratie of als er schulden zijn. 

Vrijwilligers

| die actief willen zijn in hun wijk, preventief huisbezoek willen afleggen of gastvrouw willen zijn in de Wintertuin. 

 

Jongeren Maatje

Disco really made it...

| Hou je van disco, maak dan iemand heel blij en begeleid deze jongere naar de disco.

Handje Helpen

| Peuter Veerle (4) heeft een ontwikkelingsachterstand maar is een vrolijk meisje dat houdt van spelletjes spelen, lezen en kleien. Ben jij de (jonge)dame die het leuk vindt om bij haar thuis te komen en met haar te spelen en voor te lezen? 

Naar de bieb

| Simon (9) is nog niet zo lang in Nederland. Hij houdt van voetballen, lego, lezen en grapjes maken. Ga jij op woensdagmiddag met hem naar de bieb?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waardebonnen worden ter beschikking gesteld door:

Karin Wesselman Mode

| Mode voor de hedendaagse vrouw. Deze winkel heeft een complete merkenmix, met een mooie balans in Nederlandse en internationale merken, voor verschillende leeftijden en momenten en met een accent op fairtrade en duurzame materialen | www.karinwesselman.nl  

Woninginrichting Wagenaar 

| Gevestigd aan de Slijkstraat 14 bestaat deze winkel al zestig jaar. Je kunt er terecht voor vloerbedekking, raamdecoratie, meubelstoffering en de linnenshop met artikelen voor de badkamer, keuken en slaapkamer | www.wagenaarweesp.nl

Pearle Opticiens

|  In de winkel worden brillen, zonnebrillen, lenzen en accessoires verkocht. Pearle staat voor service, deskundigheid en betrouwbaarheid | www.pearle.nl 

Juwelier Hans Luijer

| Verkoop van sieraden en horloges. Juwelier Hans Luijer levert al 35 jaar vakmanschap bij reparaties aan horloges, klokken, goud en zilver werk | www.hansluijer.com 

Hel's Kitchen

| Dé kook- en kadowinkel in de historische binnenstad van Weesp. Aan de Slijkstraat 11 kun je terecht voor kwalitatief hoogwaardige kookartikelen, culinaire hebbedingetjes en verrassende kado’s | http://helskitchen.nl

 

Geniet hier tegen inlevering van je waardebon van een vers gezette kopje koffie, cappuccino, espresso, cafe latte of thee. 


Karakter Koffie & Thee

| de koffie en thee winkel met keuze uit dertien ambachtelijk gebrande koffiebonen en meer dan 60 soorten thee vanuit de hele wereld | www.karakterkoffie-thee.nl

Restaurant 't Heertje

|  ‘t Heertje Eten en Drinken is de gehele week geopend voor lunch en diner. Er wordt uitsluitend gewerkt met verse producten | www.heertjeweesp.nl

Nelis IJssalon

| al jaren is Nelis wijd en zijd bekend om zijn heerlijke ijs. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Nelis' IJs wordt gemaakt volgens Nelis' geheime recept | www.nelisijssalon.nl 

Lunchroom 't Hoekje

| Gelegen in het gezellige centrum van Weesp biedt de kleine en knusse lunchroom heerlijke huisgemaakte soep en een grote variatie aan verse broodjes | contact

Cafe 't Helletje

| gezellig uitgaan doe je bij 't Helletje. Geniet van een speciaal biertje, een hap uit eigen keuken of een gezellig kopje koffie | www.helletjeweesp.nl 

Ons Backhuys

| bakt eerlijk brood. Puur natuur, zonder e-nummer, zonder suiker en zonder lactose. Vanaf 8 uur open dus ook voor ontbijt en koffie | www.onsbackhuysweesp.nl